Terug naar het overzicht

In de afgelopen vijftig jaar is overgewicht en obesitas een wereldwijd gezondheidsprobleem geworden. Een oorzaak hiervan is dat we tegenwoordig in een zogenaamde "obesogene omgeving" leven. Overal op straat, maar ook in huis, zoals via reclames op TV, worden we herinnerd aan eten, wat het lastiger maakt "nee" te zeggen tegen zo'n heerlijk geurend croissantje. Verder komt het vaker voor dat mensen voor de TV eten, of terwijl ze met hun telefoon bezig zijn. Eerder onderzoek laat zien dat dit soort "afgeleid eten", of eten zonder aandacht, ervoor kan zorgen dat mensen meer gaan eten dan ze nodig hebben.

In haar lezing wil zij eerst in het algemeen aandacht besteden aan waarom het toch zo lastig voor ons is om lekker eten te laten staan, en welke hersengebieden daarbij betrokken zijn. Verder gaat zij in op eten met en zonder aandacht (mindful versus afgeleid eten); het onderwerp van haar promotieonderzoek.

Iris Duif (1991) is momenteel bezig met het vierde en laatste jaar van haar promotieonderzoek aan het Donders Centrum voor Cognitieve Neurowetenschappen in Nijmegen.
Daarvoor heeft zij een Bachelor Psychologie gedaan, daarna de Cognitieve Onderzoeksmaster, beide aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Verzorgd door
Iris Duif
Datum
dinsdag 27 november 2018
Tijd
20:00 tot 21:30
Locatie
Bibliotheek Boxmeer
Wat zullen we eten? Je brein weet het wel!

Algemene voorwaarden


Online inschrijven